Logo Muhasebe Programı

Logo uygulamalarının başlangıçta geç açılması..


Logo uygulamaları kimi durumlarda başlangıçta oldukça geç açılabilmektedir. (2-5 dk) İşte bunun başlıca sebepleri ve çözüm yolları :
1- Network sorunları
En sık yaşanan sebeplerden biridir. İstemci ile sunucu arasında bir network sorunu varsa bu durum geç açılmaya sebep olabilir. Böyle bir sorunu tespit etmenin en kolay yolu, setimizin yüklü olduğu dizindeki en büyük dosyayı (Örn: LENGINE1.EXE, 63 MB)  networkten istemci diskine kopyalamaktır. Bu süre normal bir network üzerinde  2-10 saniye arasında değişir. Eğer kopyalama süresi 20-30 saniyelerin üzerine çıkıyor ise bir network sorunu var demektir.

Sürenin geç olmasının bir başka sebebi de istemcinin sunucuya lokal ağ yerine (LAN) uzak bir ağ (WAN) üzerinden VPN aracılığıyla veya kablosuz erişim yöntemiyle bağlanması olabilir. Böyle bir durumda Logo uygulaması uzak masa üstü (Remote Desktop) uygulaması olarak bir Terminal Services sunucusu üzerinden çalıştırılmalıdır.
2- Internet bağlantı sorunları
Logo uygulamaları; haberler, döviz kuru güncellemesi, banka entegrasyonları gibi nedenlerle internet erişimine ihtiyaç duyar. Uygulama ilk açılışta bu bilgileri hızla güncellemeye çalışır. Eğer internet bağlantısı çok yavaşsa geç açılma sorununa neden olabilir. Böyle bir durumun önüne geçmek için ihtiyacı olmayan kullanıcılar için bu seçenekler devre dışı bırakılmalı, internet bağlantı hızı iyileştirilmelidir.
3- SQL Server 2008 / 2008 R2 sunucları üzerinde geç açılma sorunu
Normal şartlarda SQL Server sunucusu üzerinde Logo uygulaması çalıştırılmamalıdır. Ancak START veya tek kullanıcılı GO ürünlerinde bu durum iyi bir yedekleme sistemi ile göz ardı edilebilir. Eğer SQL Server 2008 veya 2008 R2 sunucusu üzerinde çalıştırılan Logo uygulaması geç açılıyor (1-5 dk) ise sorun SQL Server network yapılandırılmasından kaynaklanıyor olabilir.
Bu durumun önüne geçmek için SQL Server 2008/2008 R2 programları arasında yer alan "SQL Server Configuration Manager" uygulaması çalıştırılmalı,  "SQL Server Network Configuration" bölümü altından kurmuş olduğumuz SQL Server adı seçilmeli ve sağ taraftaki "Shared Memory", "Named Pipes" ve "TCP/IP" protokolleri etkin (enable) hale getirilmeli, "VIA" protokolü devre dışı bırakılarak sunucu restart edilmelidir.
4- Girişte Yönetici Konsolu açılması nedeniyle yaşanan yavaşlık sorunu
Bazı durumlarda ihtiyaç olmadığı halde her kullanıcı için programa girer girmez ekranın sağ tarafında "Yönetici Konsolu" açılmaktadır. "Yönetici Konsolu" uygulamasının bir rapor olduğu unutulmamalıdır. Eğer rapor yoğun hesaplama ve analiz gerektiriyorsa sonuç üretilmesi dakikalarca sürebilir. Zorunlu olmadıkça "İzle / Seçenekler" menüsü altında bununan "Girişte Yönetici Konsolu Açılsın" seçeneği devre dışı bırakılmalı. İhtiyaç halinde Logo ürününün araç çubuğundan "Yönetici Konsolu" butonu ile açılmalıdır.
5- DNS nedeniyle geç açılma sorunu
Kimi ağlarda DNS sorunları nedeniyle SQL Server sunucusuna isimden erişim sorunlu olabilmektedir. Çözüm için LGCONFIG.EXE ' deki "Server Name" alanına isim yerine SQL Server sunucusunun IP numarası yazılmalıdır. Eğer SQL Server INSTANCE olarak kurulmuşsa (Örn: SQLIST\SQLEXPRESS) IPNo\INSTANCE_ADI şeklinde yazılmalıdır. (Örn: 172.16.52.32\SQLEXPRESS)
6- Antivirüs yazılımlarından kaynaklanan geç açılma sorunu
Problem yukarıdaki nedenlerden herhangi birisinden kaynaklanmıyor ise soruna antivirüs yazılımı neden oluyor olabilir. Bazen güncel olmayan bir sürümün kullanılması bazen de güvenlik ayarlarının çok üst seviyede kullanılması bu tip sorunlara yol açabilir. Antivirüs yazılımı geçici olarak devre dışı bırakılarak hatta uninstall edilerek sorunun bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı anlaşılabilir. Eğer problem antivirüs yazılmından ise sorun sistem yöneticisine aktarılmalı, antivirüs yazılımının sağlıklı olarak çalışması sağlanmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder

BİLGİLENDİRME


Evosas yazılım danışmanlık bilişim hizmetleri olarak uzun yıllardır müşterilerimize logo çözümleri sunmaktayız. Sizin ihtiyacınız olan logo çözümü için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İLETİŞİM DETAYLARI

  • Türkiye geneli yaygın eğitim kurumları ile
    öğrenme garantisi sunan tek eğitim kurumu.
  • + 0850 840 36 38
    +0555 564 08 70