Logo Muhasebe Programı

On 12:39:00 by Muhasebe Kursu   No comments
Babs1

Muhasebe Setlerinde Form Ba ve Bs

Yazdır
1.76.XX.XX versiyonuyla birlikte Vergi Usul Kanununa istinaden verilmesi gereken Ba-Bs formlarının Tek muhasebe setlerinden (Muhasebe modulunden) alınabilmesi sağlanmıştır.Bu doğrultuda muhasebe setlerinde Genel Muhasebe / Ana kayıtlar menüsüne E-Beyannameler seçeneği eklenmiştir.
Muhasebe kayıtları üzerinden Form Ba-Bs alınabilmesi için program tarafında yapılması gerekenler:
  • Hesap Kartları:

Muhasebe hesap planında yer alan hesap kartları içerisine beyanname ile ilgili alanlar eklenmiştir.
Beyanname bilgileri bölümünde hesabın ait olduğu , beyannamede listelenecek cari hesabın ünvanı ve vergi kimlik numarası girilmektedir.
120 ve 320 gibi muhasebede cari hesaplara karşılık gelen hesapların her cari için alt hesap bazında açılması ve bilgilerin bu alandan girilmesi suretiyle yapı oluşturulmaya başlanacaktır.
Yine beyanname de kullanılacak olan hesapların belirtilmesi için “Form Ba ve Bs de kullanılabilir” seçeneği işaretlenmelidir.
“KDV Hesabıdır” seçeneği ile de ilgili hesap kartının kdv hesabı olduğu belirtilmektedir.
Kullanılan hesap planında yer alan muhasebe hesapları, cari hesaplar ve Kdv hesapları için bu şekilde düzenlendikten sonra muhasebe fişleri ile girişleri yapılabilir.
  • Muhasebe Fişleri:
Muhasebe fişleri içerisine Form Ba – Bs ile ilgili yeni alanlar eklenmiştir.
Babs2
Fatura No: Metinsel değer girilebilen bir alan olup ilgili mahsubun yada mahsup satırının karşılık geldiği fatura numarasının girildiği aladır.
CH Ünvanı: Öndeğer olarak hesap kartı içerisinde girilen bilgi doğrultusunda gelen bu alan düzenlenebilir bir alan olup gerektiğinde değiştirilebilmektedir.
Vergi Kimlik No: Yine hesap kartında girilen öndeğer bilginin geldiği alan olup düzenlenebilir yani istendiğinde değiştirilebilir.
Form BA ve BS de Kullanılacak: İlgili satırın formların hesaplamasında kullanılıp kullanılmayacağını ifade etmektedir.Hesap kartında işaretlenerek öndeğer olarak gelen bu veri ,seçeneğinin kaldırılması durumunda ilgili satırın dikkate alınmadan hesaplamaların yapılması anlamına gelmektedir.
Burada önemli olan nokta mahsup fişi içerisinde cari hesaba ve kdv ye ait satırlarda “Form Ba ve Bs de kullanılacak “ seçeneği tıklanmalıdır.
Çünkü ilgili formlara gelecek veriler bu satırların bakiyelerinden ibarettir.Yani cari için mahsupta girilen kdv li tutardan ilgili kdv tutarı düşülerek hesaplamalar yapılmaktadır.
Babs3
Formda listelenen  belge sayısı, muhasebe fiş satırında cari hesap için girilen her satırın bir belge olduğu dikkate alınarak bulunmaktadır.
Önemli Uyarı !!

Vergi kimlik numarası girilmemiş hesap kartlarına ait hareketler Form Ba – Bs de tek satır olarak listelenecek ve cari hesap ünvanı alanında ilk bulunan cari hesabın ünvan bilgisi yazılacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

BİLGİLENDİRME


Evosas yazılım danışmanlık bilişim hizmetleri olarak uzun yıllardır müşterilerimize logo çözümleri sunmaktayız. Sizin ihtiyacınız olan logo çözümü için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İLETİŞİM DETAYLARI

  • Türkiye geneli yaygın eğitim kurumları ile
    öğrenme garantisi sunan tek eğitim kurumu.
  • + 0850 840 36 38
    +0555 564 08 70