Logo Muhasebe Programı

E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Faturası Gönderilemez hatasını açıklayacağız bu yazımızda.Hatamızı açıklamadan önce e-fatura ve e-arşiv nedir kısaca onu açıklayalım.

E-FATURA NEDİR ?

Teknolojik gelişmelerin ticari alandaki getirilerinden biri e-fatura sistemidir. E-fatura sistemi aslında e-dönüşüm adı verilen bir sürecin getirisi olarak ortaya çıkmıştır. Önceden fiziki olarak elde ettiğiniz faturaların ve faturalama sürecinin, dijital ortamda gerçekleşmesi hali e-fatura olarak adlandırılır.
Hem dünya çapında hem de ülkemizde geniş kullanım alanına sahip olan e-fatura sistemi ile tüm iş yerleri ve mükellefler rahatça e-fatura düzenleyebilir ve gerekli görüldüğünde eski faturalara da kolaylıkla ulaşabilirler. E-fatura sistemi, kağıt faturalar ile aynı standartlara sahip olduğu için hukuka da uygun olarak hazırlanmış olur. Ayrıca elektronik ortamda hazırlanan faturalar, kağıt israfına ve nakliye giderlerine engel olur. Bu sebeple, e-fatura sistemi hızla yaygınlaşmıştır.

E-ARŞİV FATURA NEDİR?

Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân sağlayan uygulamadır. Uygulamadan yararlanmak için mükelleflerin 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir. e-Arşiv Faturasında e-Fatura Uygulaması’na kayıtlı mükellefler için oluşturulan faturalar dışındaki tüm faturalar, e-Arşiv Faturası olarak isimlendirilmektedir.
e-Arşiv Fatura uygulamasında, e-Fatura uygulamasından farklı olarak, oluşturulan faturalar, GİB üzerinden alıcısına ulaştırılmamaktadır.

E-FATURA MÜKELLEFİNE E-ARŞİV FATURASI GÖNDERİLEMEZ

Göndermiş olduğumuz e-arşiv faturalar bilindiği üzere karşı firmanın mail adresine gider. E-arşiv faturaları ancak e-fatura mükellefi olamayan kişilere ve firmalara kesebiliriz. Kullanmış olduğumuz erp programları eklemiş olduğumuz firmaların e-fatura mükellefi olup olmadığını denetlemektedir. Zaman zaman sistemsel hata veya kullanıcı bazlı e-fatura mükellefi olan cariler tespit edilememekte. Bu şekilde olduğunda ise kesmiş olduğumuz fatura e-fatura yerine e-arşiv fatura olarak oluşmaktadır. E-arşiv faturamızı gönderdikten sonra sisteme takılan faturamız -4 durum kodu ile E-Fatura Mükellefine E-Arşiv Faturası Gönderilemez hatası vermektedir. Bu hatayı aldığımız takdirde fatura geçersiz sayılmakta .Faturamızı düzeltmek için ne yapmalıyız ? Fatura içerisinde olan cariyi e-fatura kontrolü yapmalıyız . İlgili faturayı sıfırdan oluşturmalı ve e-fatura olarak göndermeliyiz. İlgili e-arşiv fatura ise geçersiz olduğu için aynı numarayı başka bir faturada kullanabiliriz.
Logo ürünleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

BİLGİLENDİRME


Evosas yazılım danışmanlık bilişim hizmetleri olarak uzun yıllardır müşterilerimize logo çözümleri sunmaktayız. Sizin ihtiyacınız olan logo çözümü için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İLETİŞİM DETAYLARI

  • Türkiye geneli yaygın eğitim kurumları ile
    öğrenme garantisi sunan tek eğitim kurumu.
  • + 0850 840 36 38
    +0555 564 08 70